Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Εγχειρήσεις ....made in Greece

Αυτός είναι ο τίτλος της αποψινής εκπομπής το "Κουτί της Πανδώρας" στον Alpha που πραγματεύεται την βιομηχανία εγχειρήσεων στη χώρα μας.Φοβάμαι ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στο ιατρικό σώμα πρόκειται πολύ σύντομα να αρθεί, άν δεν έχει ήδη συμβεί. Κυρίως υπεύθυνοι είναι οι κατά τόπους ιατρικοί σύλλογοι που επιδίδονται μόνο σε έκδοση πιστοποιητικών και καλλιτεχνικών περιοδικών.Ποιός αν όχι ο ιατρικός σύλλογος θα προστατέψει το κοινό από συναδέλφους με χαλαρά επεμβατικά κριτήρια, κάτω του μετρίου πρακτική και αποτελέσματα, απαράδεκτη συμπεριφορά, και ακαταλληλότητα για εργασία λόγω καταχρήσεων ή ασθενειών? Κάθε μήνα διαβάζω στο ενημερωτικό έγχρωμο φυλλάδιο του αγγλικού General Medical Council για περιστατικά συναδέλφων των οποίων η άδεια αφαιρέθηκε εξαιτίας πρακτικής που κλονίζει την εμπιστοσύνη του κοινού προς το σύνολο του ιατρικού σώματος.Δεν αρκεί η επιγραφή "Νόμιμο Ιατρείο". Ο έλεγχος της καθημερινής πρακτικής των συναδέλφων μέσα από το πρίσμα της εμπεριστατωμένης ιατρικής και οι αυστηρές ποινές θα αποκαταστήσουν την εύθραστη πλέον σχέση γιατρού-ασθενούς.Είναι επιτέλους απαραίτητο οι ιατρικές εταιρείες των επιμέρους ειδικοτήτων να κοινοποιήσουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα η εφαρμογή των οποίων συνιστά καλή ιατρική πρακτική.Έτσι μόνο θα σταματήσουμε να ακούμε για αχρείαστες επεμβάσεις και ίσως και οι ίδιοι δεν υποκύψουμε στα γνωστά διλλήμματα όταν χρειαστεί να περάσουμε στην άλλη όχθη των ασθενών γιατρών.Καλή διασκέδαση στις 23.30.

2 σχόλια:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Ωφελέειν μη βλάπτειν.
Είμαι ευτυχής όταν γλυτώνω έναν ασθενή μου από ένα χειρουργείο, όπως και όταν με ακούν όταν θέτω την ένδειξη για εγχείρηση...

Μαρινόπουλος Γιάννης είπε...

Λίγο απογοητευτικό το Κουτί της Πανδώρας.Οι συνάδελφοι που κατέθεσαν ήταν φανερό ότι βρίσκονταν σε σύγχυση λόγω της εσωτερικής πάλης να μην αποκαλύψουν όσα γνωρίζουν προφανώς από φόβο του εξοστρακισμού από την υπόλοιπη κοινότητα.Γι'αυτό είναι απαραίτητο ο Σύλλογος να ξεκινήσει διαδικασίες αυτορρύθμισης και επαναξιολόγησης και όχι να παραμένει παρατηρητής και συνεχιστής της νοσηρής αυτής κατάστασης.