Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

Θαλιδομίδη-ένα φαρμακευτικό δράμα

Πενήντα χρόνια πέρασαν από τη μέρα που ένα "αθώο" υπνωτικό και αντιεμετικό χάπι αποδείχτηκε τερατογόνο και υπεύθυνο για 20.000 νεογέννητα μωρά με φωκομελία(ατροφικά ή ανύπαρκτα άκρα).Σήμερα το ταμείο αποζημίωσης εξαντλήθηκε και το δράμα ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με τη μορφή της τηλεοπτικής παραγωγής Contergan η οποία φέρει το όνομα του γερμανικού φαρμάκου όπως πρωτοκυκλοφόρησε.Η φαρμακευτική αυτή τραγωδία άλλαξε τα δεδομένα στην έκδοση άδειας ενός σκευάσματος καθιστώντας απαραίτητο τον έλεγχο ασφάλειας χορήγησης στην εγκυμοσύνη.Παρά το γεγονός ότι πλέον κανένα φάρμακο δεν εισάγεται στην αγορά με τη μέθοδο της ρωσικής ρουλέτας, ανεπιθύμητες και απρόβλεπτες παρενέργειες συνεχίζουν να εκπλήσσουν και οδηγούν στην απόσυρση του υπεύθυνου φαρμάκου με άλλοτε άλλη ταχύτητα που εξαρτάται από το μέγεθος της φαρμακευτικής εταιρείας βλέπε rofecoxib.

7 σχόλια:

Trioza Urticae είπε...

Σύντομο, απλό και αρκετά κατατοπιστικό, αυτό περίπου που έψαχνα δηλαδή. Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

παρακαλω εξηγηστε αν υπαρχει συσχετιση της προγενητικης υδρονεφρωσης και της ουσιας που βρισκετε στα snacks πχ πατατακια δηλ. του γλουταμινικου οξεως. ευχαριστώ. πανος

Μαρινόπουλος Γιάννης είπε...

Αγαπητέ Πάνο

Τα αίτια της προγεννητικής υδρονέφρωσης που υφίεται αυτόματα μετά τη γέννηση είναι άγνωστα έως τώρα.
Τα χειρουργικά αίτια που απαιτούν διόρθωση ή απλή παρακολούθηση περιλαμβάνουν την απόφραξη της πυελοουρητηρικής συμβολής, την κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, τον διπλασιασμό του ουρητήρα, τον μεγαουρητήρα και τις βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας.

Η παθολογοανατομική βάση των παραπάνω παθήσεων βρίσκεται στην οργανογένεση και μορφογένεση διαδικασίες που γνωρίζουμε ότι πιθανώς επηρεάζονται από διατροφικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Για τη συγκεκριμένη ουσία μια έρευνα στη Medline δεν έδωσε αποτέλεσμα.

Surgical Blog είπε...

Well i guess it may be in english so that world can read this blog.

live healthCare είπε...

Yes that is right.

The Health magazine είπε...

most of the people in this world do understand engllish

Κατασκευή ιστοσελίδων PCNW είπε...

Επίσης, όπως λέγεται σήμερα, οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν τη θαλιδομίδη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.