Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008
Το πέρασμα της ζέβρας
Θα έχετε προσπαθήσει μάταια σίγουρα να διασχίσετε κάποιο δρόμο της πόλης χρησιμοποιώντας τη διάβαση πεζών με διαγραμμίσεις χωρίς φωτεινό σηματοδότη. Πολλοί θεωρούν τον ευατό τους τυχερό, κολακεύονται όταν ο οδηγός που σταμάτησε ανήκει στο άλλο φύλο και πάντα ευχαριστούν αγγίζοντας την παλάμη τους στο μέρος της καρδιάς δείχνοντας την απέραντη ευγνωμοσύνη στον άνθρωπο μέσα στο όχημα. Σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη το πέρασμα της ζέβρας όπως ονομάζεται η διάβαση αυτή είναι μέρος της καθημερινής ζωής και ένα αγαθό για τον πεζό πολίτη που δεν αμφισβητείται κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη. Αποτελεί μάλιστα κριτήριο πολιτισμού αφού εμπεριέχει τον σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των άλλων. Στη χώρα μας οι ζέβρες βρίσκονται μόνο στους πλανόδιους θιάσους ακροβατών ενώ αυτές των δρόμων έχουν χάσει από καιρό τις λουρίδες τους. Συμβουλή για τους ξένους επισκέπτες να μην τολμούν να περάσουν από αυτές τις διαβάσεις που ισοδυναμούν με βέβαιο θάνατο. Για τους υπόλοιπους ιθαγενείς είναι απαραίτητο να φανείτε αποφασιστικοί χωρίς τον παραμικρό δισταγμό στο βλέμμα και το βήμα δείγμα αδυναμίας, να φοράτε χαμηλά παπούτσια με αερόσολα σε περίπτωση που θα χρειαστεί να εκτιναχθείτε για να αποφύγετε το μοιραίο, να φοράτε υποχρεωτικά κοστούμι,να δείχνετε busy και να μη θεωρήσετε βέβαιο ότι ο επερχόμενος διπλανός οδηγός θα σταματήσει και αυτός. Τέλος για τους οδηγούς έως να εφαρμοστεί μαζικά το μέτρο μη σταματάτε μπροστά από το πανεπιστήμιο με τη σύζυγο συνοδηγό. Η θέα των νεαρών διερχόμενων φοιτητών μπορεί να εκληφθεί ώς διάθεση ερωτοτροπίας και casus belii για καβγαδάκι.
Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008
Ιδιωτικά Ιατρικά Κέντρα
Οι 3 μεγαλύτεροι Σύλλογοι στη χώρα κομπάζουν με την "επιτυχία" τους να αναστείλουν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία ιδιωτικών φορέων Π.Φ.Υ (Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας). Είναι βέβαια αλήθεια ότι το υπουργείο με την γνωστή πρακτική προσπάθησε να περάσει για ψήφιση το Προεδρικό Διάταγμα χωρίς διάλογο μέσα στο καλοκαίρι περίοδο που οι αντιστάσεις είναι μειωμένες λόγω της ζέστης και της θερινής άδειας. Αυτό και μόνο το γεγονός γέννησε υποψίες για την ορθότητα του σχεδίου. Ο καβγάς γίνεται πάνω στη λεπτομέρεια εάν ο επιχειρηματίας ή οι γιατροί μέτοχοι θα έχουν το πλειοψηφικό πακέτο. Κοιτάξτε γύρω σας συνάδελφοι και πείτε μου ποιός έχει το πάνω χέρι στα ιδιωτικά μεγαθήρια ήδη από την πρώτη εμφάνισή τους. Ας μη γελιόμαστε και ας προσπαθήσουμε να θεσπίσουμε κανόνες ελέγχου και υγιούς ανταγωνισμού που θα φέρουν σαν αποτέλεσμα καλύτερες υπηρεσίες υγείας για όλους και ίσως νέες θέσεις εργασίας. Για μας τον λαουτζίκο δεν έχει καμμία σημασία ποιός έχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο αρκεί να είμαστε βέβαιοι ότι όταν θα βρεθούμε στο κρεβάτι σαν ασθενείς θα τύχουμε μιας αξιοπρεπούς αντιμετώπισης με σύγχρονες μεθόδους στα πλαίσια μιας ανθρωποκεντρικής και εμπεριστατωμένης ιατρικής.
Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008
Επικίνδυνη Υπονατριαιμία
Μετά από 4 θανάτους παιδιών τα τελευταία 7 χρόνια λόγω σοβαρής υπονατριαιμίας στην Αγγλία η NPSA εξέδωσε το 2007 alert για τροποποίηση της συμπεριφοράς συνταγογραφίας υποτονικών διαλυμμάτων ορών στα παιδιά ειδικά σε περιπτώσεις προ/μετεγχειρητικές. Η χορήγηση του γνωστού υπότονου ορού 1+4 ή αλλοιώς 0,18%Saline + 4%Dextrose, που έχει 5 φορές λιγότερο νάτριο από τον φυσιολογικό και ισότονο ορό 0,9% Normal Saline, κρίθηκε ακατάλληλη λόγω της φόρτισης με νερό της παιδικής κυκλοφορίας. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός σε μετεγχειρητικές καταστάσεις όπου η υπερέκκριση ADH επιτείνει την κατακράτηση νερού και την υπονατριαιμία. Προτείνεται η χορήγηση του 0,45% Saline με 5% ή 2,5% Dextrose για υγρά διατήρησης και η αντικατάσταση απωλειών και ελλείματος με 0,9% Normal Saline. Η επακόλουθη υπονατριαιμία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό οίδημα και εγκολεασμό του στελέχους του εγκεφάλου με συνέπεια τον θάνατο.
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008
Βρογχοπνευμονική Δυσπλασία
H βρογχοπνευμονική δυσπλασία είναι η χρόνια πνευμονική νόσος που συνήθως ακολουθεί το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας των πολύ μικρών σε βάρος νεογνών.Η βρογχοπνευμονική δυσπλασία εν συντομία ΒΠΔ δεν υπήρχε σαν πάθηση προτού τα νεογέννητα μωρά γίνουν ασθενείς.Από τη στιγμή που έγινε εφικτό να σώζονται πολύ άρρωστα νεογνά με πνευμονοπάθεια ένα συγκεκριμένο ποσοστό ανέπτυσσε ΒΠΔ.Το ποσοστό της πάθησης είναι 30% σε μωρά μικρότερα από 1500 γραμμάρια.Όσο πιο πρόωρο ένα μωρό τόσο πιο πιθανό να παρουσιάσει ΒΠΔ.Την πάθηση χαρακτηρίζει η ανάγκη χορήγησης οξυγόνου.
Η αιτιολογία της δεν είναι σαφής όμως ορισμένοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξή της.
1.Προωρότης
2.Αερισμός με θετική πίεση του αναπνευστήρα
3.Παρατεταμένη έκθεση σε οξυγόνο
4.Παρατεταμένη χρήση ενδοτραχειακών σωλήνων
5.Πνευμονικό οίδημα( λόγω ανοικτού βοτάλλειου πόρου,υπερενυδάτωση,καθυστερημένη διούρηση)
6.Πνευμονική διαφυγή αέρα( σε διάμεσο εμφύσημα, πνευμοθώρακας)
Η αντιμετώπιση γίνεται με στεροειδή(κορτιζόνη), φροντίδα αναπνευστική, βρογχοδιασταλτικά, περιορισμό των υγρών, διουρητική θεραπεία, χορήγηση καφείνης και θεοφυλλίνης, χειρουργική σύγκλειση του ανοικτού βοτάλλειου πόρου.
Το κλειδί στην ανάρρωση είναι η ανάπτυξη των κυψελίδων που συνεχίζει να παράγει ο νεαρός πνεύμονας έως την ηλικία των 8 ετών.Για το λόγο αυτό μεγάλη σημασία έχει η άριστη θρέψη του παιδιού που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη.
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008
Α' ΤΕΣΤ
Το A'ΤΕΣΤ ή αλλοιώς Ανιχνευτική Δοκιμασία Σχολικής Ετοιμότητας αφορά παιδιά νηπιακής ηλικίας με καλύτερη ενδεικτική ηλικία χορήγησης τα 5-6 έτη. Η διάρκεια του τεστ δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά, τα αποτελέσματα του σταθμίστηκαν σε πληθυσμό άνω των 2000 παιδιών, η αξιοπιστία του αγγίζει το 98% και για το λόγο αυτό βραβεύτηκε φέτος το καλοκαίρι από την Πανελλήνια Παιδιατρική Εταιρεία.
Το A'TΕΣΤ συστήνεται από την Παιδιατρική Εταιρεία σαν μια έγκυρη δοκιμασία ανίχνευσης και γίνεται τόσο από γιατρούς όσο και από ειδικούς θεραπευτές που εκπαιδεύτηκαν στη χορήγηση του. Στόχος του είναι η πρώιμη διάγνωση αναπτυξιακών διαταραχών και η πρόληψη της σχολικής αποτυχίας με τις σοβαρές κοινωνικές και ψυχικές διαταραχές που συνεπάγεται. Αν τα αποτελέσματα του είναι οριακά δίνονται οδηγίες και τα παιδιά παραπέμπονται σε κατάλληλες ειδικότητες για να γίνει περαιτέρω λεπτομερής διάγνωση και να δοθεί υποστήριξη.
Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008
Αιμαγγειώματα
Λίγα άλλαξαν στην αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων τα τελευταία χρόνια με τη συντηρητική μέθοδο και την απλή παρακολούθηση να παραμένει η πιο αποδεκτή λύση για την πλειονότητα αυτών των συγγενών ενδοθηλιακών σχηματισμών που ακολουθούν ένα κύκλο ζωής μεγέθυνσης-στασιμότητας-υποστροφής μέχρι την πλήρη εξαφάνισή τους.Πολύ χρήσιμη είναι η ταξινόμηση των Mulliken JB, Glowacki, με βάση τα ενδοθηλιακά χαρακτηριστικά τους που διαχωρίζει αυτές τις βλάβες σε αιμαγγειώματα και αγγειακές δυσπλασίες.Η πιο σημαντική διαφορά των 2 κατηγοριών αυτή της υποστροφής κρίνει την πρόγνωση και αντιμετώπιση απλοποιώντας την κλινική απόφαση. Μοναδικός λόγος θεραπευτικής παρέμβασης σε περίπτωση αιμαγγειώματος παραμένει η παρεμπόδιση της όρασης και της αναπνοής, η εξέλκωση, η αιμορραγία και η υπερβολικά ταχεία ανάπτυξη.Η θεραπευτική φαρέτρα περιέχει συνεδρίες με pulsed dye laser για τις πιο επιφανειακές βλάβες, συστηματική χορήγηση ή τοπική έγχυση στεροειδών, χειρουργική αφαίρεση ή συνδυασμό ενός ή περισσοτέρων επιλογών. Όσον αφορά τις αγγειακές δυσπλασίες αυτές αναγνωρίζονται αμέσως με τη γέννηση, ακολουθούν την ανάπτυξη του σώματος του παιδιού και δεν υποστρέφονται αυτόματα.
Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008
Memories
Είναι τέτοια η ένταση και το άγχος της ζωής στην πόλη που χρειάζεται κανείς κάποιο stress mediator για να τα βγάλει πέρα. Εκτός από τους αρνητικούς ρυθμιστές άγχους όπως η κακή διατροφή, το τσιγάρο και το ποτό, άλλοι δρουν ευεργετικά αλλά πιο αργά όπως η φυσική άσκηση, η κοινωνική δικτύωση και ο ύπνος. Οι αναμνήσεις και η ονειροπόληση είναι 2 από τις πολλές στρατηγικές που με βοηθούν αρκετά. Μνήμες μιας άλλης κοινωνίας, ξέγνοιαστης ζωής, τακτοποιημένων οικονομικών, σταθερής δουλειάς, συνεχούς μάθησης, ευτυχισμένης νεαρής οικογένειας και πολύ πράσινου. Τελευταία ανακάλυψα ότι η μικρή αυτή πόλη στα βόρεια του Λονδίνου φιλοξένησε τα γυρίσματα των 2 νέων ταινιών του αγαπημένου μου εκδικητή ήρωα.
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008
Λεμφαδενίτιδα από Άτυπα Μυκοβακτήρια
Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που οδηγεί σε αποζημιώσεις λόγω κακής πρακτικής αποτελεί η προσπάθεια θεραπείας με αντιβιοτικά ή/και τομή και παροχέτευση τραχηλικής λεμφαδενίτιδος σε παιδιά. Είναι απαραίτητο να θυμάται κανείς την πιθανότητα η λεμφαδενίτιδα να οφείλεται σε λοίμωξη με άτυπο μυκοβακτήριο MAC ( Mycobacterium Avium Complex ) έτσι ώστε να εκτελείται και ειδική χρώση Ziel-Nielsen. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι η Α/α θώρακος και η δερματική δοκιμασία Mantoux είναι αρνητικές λεπτομέρεια που την ξεχωρίζει από την φυματιώδη μορφή.Κάθε προσπάθεια πλήν της χειρουργικής εκτομής οδηγεί σε υποτροπή και δημιουργία συριγγίου. Αντιβιοτική συνδυαστική αγωγή με κλαριθρομυκίνη και ένα αντιφυματικό έχει δοκιμαστεί με σημαντικά μικρότερη επιτυχία.Η παράλειψη παραπομπής της τραχηλικής αδενίτιδος σε χειρουργό για εκτίμηση συνιστά αναγνωρισμένο ιατρικό σφάλμα. Η χειρουργική συμβουλή είναι απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις τραχηλικής αδενίτιδος.
Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008
Νόμπελ Ιατρικής 2008
Το φετεινό βραβείο Νόμπελ για την Ιατρική απονεμήθηκε τη Δευτέρα σε 3 ευρωπαίους επιστήμονες οι οποίοι ανακάλυψαν του υπεύθυνους ιούς για 2 τρομακτικές παθήσεις, τον HIV ιό υπεύθυνο για το AIDS και τον HPV υπεύθυνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας πραγματοποιήθηκε 25 χρόνια πριν.Το μισό βραβείο μοιράστηκαν 2 γάλλοι ιολόγοι η Dr. Françoise Barré-Sinoussi, 61, και ο Dr. Luc Montagnier, 76, για την ανακάλυψη του ιού HIV.
Το άλλο μισό πηγαίνει στο γερμανό φυσικό Dr. Harald zur Hausen, 72, για την ανακάλυψη του HPV ή αλλοιώς human papilloma virus. Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι ο Alfred Nobel, η τεράστια περιουσία του οποίου υποστηρίζει τα βραβεία αυτά κάθε χρόνο, ήταν ο εφευρέτης της δυναμίτιδος και ιδιοκτήτης της εταιρείας κατασκευής όπλων Bofors.
Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008
Οξεία Σκωληκοειδίτις
Πιθανώς να έγραψα ξανά για την συχνή αυτή πάθηση. Όσα όμως και να πούμε είναι σχεδόν αδύνατον να προβλέψουμε με 100% διαγνωστική ακρίβεια την οξεία σκωληκοειδίτιδα. Πολύ σημαντικό είναι το ιστορικό του πόνου με την περιομφαλική αρχικά εντόπιση και την σχεδόν παθογνωμονική μετανάστευση στον δεξιό λαγόνιο βόθρο μετά από λίγες ώρες. Η κλινική εξέταση φυσικά είναι αυτή που καθορίζει την ανάγκη για χειρουργική αντιμετώπιση με κύριο εύρημα την εντοπισμένη ευαισθησία, το μυικό σπασμό και την αναπηδώσα ευαισθησία. Άλλα συμπτώματα έχουν μειωμένη αξία όπως μέτριος πυρετός, ανορεξία, ναυτία. Τα εργαστηριακά ευρήματα συμβάλλουν στην απόφαση για επέμβαση όπως η πολυμορφοπυρήνωση με στροφή προς τα αριστερά και η θετική CRP. Η τελευταία λέγεται ότι έχει 100% ευαισθησία στον αποκλεισμό της σκωληκοειδίτιδας εάν το αποτέλεσμα είναι στα φυσιολογικά όρια 24 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ακτινολογικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία κοιλίας με σκιαστικό βοηθούν αρκετά σε αμφίβολες περιπτώσεις. Το κοινό μυστικό ανάμεσα στους χειρουργούς θέλει να προτιμούν να αφαιρούν μια υγιή σκωληκοειδή απόφυση παρά να αντιμετωπίσουν μια περιτονίτιδα το επόμενο πρωινό.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)