Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010
Universities
Δύσκολα κρατώ τα έντυπα νέα καθώς παίρνω το πρωινό μου αλλά απολαμβάνω αυτή τη στιγμή την αίσθηση του χαρτιού. Η ματιά μου πάντα πηγαίνει αυτόματα αριστερά όπου διαβάζω για τις "κατακλυσμιαίες" αλλαγές στα πανεπιστήμια της χώρας. Οι μνήμες αναδύονται γρήγορα παρόλο που πέρασαν 25 χρόνια από τότε. Θυμάμαι τα άδεια αμφιθέατρα που γέμιζαν σε συνελεύσεις, τη φτωχιά βιβλιοθήκη που εξυπηρετούσε μόνο σαν αναγνωστήριο, τις ταπεινές νοσοκομειακές συνθήκες, τους άφαντους καθηγητές κυνηγούς ακαδημαικής και ιδιωτικής καρριέρας. Φοβάμαι πως τίποτε δεν άλλαξε από τότε. Τυχεροί όσοι συνάντησαν την αληθινή γνώση και ζεστασιά των ξένων πανεπιστημίων. Εμείς ονειρευόμαστε τουλάχιστον τα παιδιά μας να γνωρίσουν ένα διαφορετικό κόσμο. Εκεί όπου η σοφία δίνεται απλόχερα στους επόμενους, ξέροντας ότι η αέναη αυτή διαδικασία προάγει την ανθρώπινη φυλή.
Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010
Πλανόδια Ιατρική
Τελευταία έγινα κοινωνός μιας περίεργης πρακτικής που πηγάζει από την ακαταμάχητη ανάγκη των ελλήνων να βρούν τον "καλύτερο" χειρουργό για το παιδί τους. Το δίκτυο είναι γεμάτο πληροφορίες που κανείς ακόμη και ειδικός δεν μπορεί εύκολα να διασταυρώσει την αλήθεια που περιέχουν. Forum μητέρων φιλοξενούν αγαθά ερωτήματα για προβλήματα των μικρών τους. Το ψητό έχουν αντιληφθεί επιτήδιοι και υποδυόμενοι εκστασιασμένους ασθενείς που βρήκαν μαγική θεραπεία διαλαλούν την ίδια τους την ιδιότητα ψαρεύοντας καινούργια πελατεία. Ταυτόχρονα άλλοι δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι από ανεπιτυχείς επεμβάσεις απευθύνονται σε πλανόδιους γιατρούς του εξωτερικού οι οποίοι καλούνται να χειρουργήσουν στον τόπο μας με την ανοχή συναδέλφων και χωρίς την απαραίτητη πιστοποίηση από τον ιατρικό σύλλογο. Οι παγίδες είναι πολλές με πρώτη την υπερβολική χρέωση λόγω "καθηγητικής" αυθεντίας, φοροδιαφυγή και ανεπαρκή παρακολούθηση μετεγχειρητική αφού συνήθως το χειρουργείο ακολουθεί η πτήση στο εξωτερικό σε πρώτη θέση. Προσοχή φίλοι. Διαλέγετε προσεκτικά το χειρουργό σας μετά από κατάλληλες συμβουλές του γιατρού σας ή τουλάχιστον του στενού οικογενειακού σας κύκλου. Οι καιροί είναι πονηροί και ο έλεγχος ανύπαρκτος.
Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010
Στατιστικά Υποσπαδία
Νοιώθω την υποχρέωση να κάνω γνωστά τα στατιστικά αποτελέσματά μου διόρθωσης υποσπαδία των τελευταίων μηνών βασισμένα σε 2 παγκόσμια αποδεκτές τεχνικές με αναπαραγώγιμα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό ότι το ποσοστό συριγγίων είναι 0% ενώ ένα περιστατικό παρουσίασε διάσπαση ραμμάτων πιθανώς λόγω πτωχής αιμάτωσης από προηγηθείσα επέμβαση σε νοσοκομείο και ένα άλλο σχάση ακροποσθίας λόγω ανώμαλης μονήρους αγγείωσης. Να επισημάνω ότι οι σοβαρές μορφές πεικού και οσχεοπεικού υποσπαδία δεν παρουσίασαν καμμία επιπλοκή!
Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010
Υποσπαδίας
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για το topic άθροισα όλες τις δημοσιεύσεις κάτω από το ίδιο λήμμα Υποσπαδίας ώστε να μπορείτε να έχετε όλες τις πληροφορίες σε μια σελίδα.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010
Κρυψορχία
Πρόκειται για μια αρκετά συχνή πάθηση των αγοριών και αφορά τη θέση του πολύτιμου γεννητικού αδένα. Συνήθως ο όρχις ψηλαφάται στη βουβωνική χώρα και πιο σπάνια βρίσκεται ακόμη μέσα στην κοιλιά του παιδιού από όπου διέρχεται την 30η εβδομάδα της κύησης πριν εισέλθει στο όσχεο.
Είναι κατεξοχήν χειρουργική πάθηση και διορθώνεται σε ημερήσια νοσηλεία με ελάχιστο stress για το παιδί. Στις περιπτώσεις αψηλάφητου όρχι η λαπαροσκόπηση είναι ανεκτίμητη και τον ανιχνεύει με απόλυτη ακρίβεια. Λίγα ευτυχώς παιδιά έχουν υποστεί ενδομήτρια συστροφή με απορρόφηση του όρχεος και στην περίπτωση αυτή η χειρουργική καθήλωση με ραφές του άλλου υγιούς είναι επιβεβλημένη διότι εξασφαλίζει τη μελλοντική εφηβεία και γονιμότητα.
Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010
Υποξαιμική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια
Η τόσο δυσάρεστη εγκεφαλική βλάβη των νεογνών λόγω έλλειψης οξυγόνου και φτωχής αιματικής άρδευσης δεν μπορεί να τοποθετηθεί συχνά σε ένα χρονικό πλαίσιο κάνοντας τον έως τώρα χρησιμοποιούμενο όρο "περιγεννητική ασφυξία" αδόκιμο.
Τα αίτια συχνά δεν εξακριβώνονται και ποικίλουν από συγγενή μεταβολικά σε ενδομήτρια και περιγεννητικά. Το αποτέλεσμα διαφέρει ανάλογα με τη διάρκεια της προσβολής και την έκταση της ισχαιμίας. Προεξάρχει η εγκεφαλική παράλυση, η νοητική υστέρηση και οι μαθησιακές δυσκολίες. Η έγκαιρη αναζωογόνηση και υποστήριξη του νεογνού περιορίζει τη βλάβη. Η αποκατάσταση κατευθύνεται στους τομείς που παρουσιάζει δυσκολίες το νήπιο αργότερα όπως η κίνηση, η κατάποση, η μάθηση και η ομιλία. Η συχνότητα κυμαίνεται από 1-8 ανά 1000 γεννήσεις και η πάθηση αποτελεί ένα πολύ συχνό αίτιο ιατρικής αγωγής για αποζημίωση.
Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010
Οσχεοπεικός Υποσπαδίας
Η πάθηση του υποσπαδία χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο φάσμα που ξεκινά από την πιο απλή βαλανική και περιλαμβάνει την πιο δύσκολη και σπάνια οσχεοπεική μορφή. Η τελευταία παρουσιάζεται σε συχνότητα 1:10 καθιστώντας δύσκολη τη συλλογή ικανών περιστατικών για τη βελτίωση της χειρουργικής τεχνικής.
Η δοκιμασμένη τεχνική των 2 σταδίων επέστρεψε στην επικαιρότητα και στις προτιμήσεις των παιδοχειρουργών για τις δύσκολες οσχεοπεικές μορφές αφού τελειοποιήθηκε από τον περίφημο A.Bracka του οποίου φέρει και το όνομα. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η άριστη λειτουργική και κοσμητική αποκατάσταση του παιδικού πέους με μικρά ποσοστά επιπλοκών συριγγίων και στενώσεων και κυρίως με διατήρηση ή και αύξηση του μήκους του οργάνου. Αντίστοιχες τεχνικές ενός σταδίου πέρα από το υψηλό ποσοστό επιπλοκών και τις τεχνικές δυσκολίες προσφέρουν ένα βραχύ πέος με αμφίβολη λειτουργικότητα.
Διεθνώς έχουν πλέον επικρατήσει 3 μόνο τεχνικές διόρθωσης που σε σειρά δυσκολίας είναι η MAGPI για βαλανικούς, η Snodgrass για στεφανιαίους και πεικούς και η Bracka για οσχεοπεικούς.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)