Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Χοληστερόλη

Την ακούμε συνέχεια και κάποια στιγμή τη βρίσκουμε ανεβασμένη και στον εαυτό μας. Πως έγινε αυτό το κακό και τι σημαίνει ολική χοληστερόλη? Τι πάει λάθος στη διατροφή μας και πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι? Υπάρχει κληρονομική μορφή? Την απάντηση στα ερωτήματα αυτά προσπαθούν να δώσουν τα παρακάτω κείμενα το πρώτο αποκλειστικά για γιατρούς και το δεύτερο για τους υπόλοιπους αναγνώστες. Η ολική χοληστερόλη δεν είναι τίποτε άλλο από το άθροισμα τριών τιμών HDL+LDL+TG/5. Η πρώτη μορφή HDL αποτελεί την "καλή χοληστερόλη" ενώ η LDL είναι η "κακή χοληστερόλη". Διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λίπη και φυτικές ίνες και πτωχή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη σε συνδυασμό με απώλεια βάρους και καθημερινή φυσική άσκηση 30 λεπτών έχει σαν αποτέλεσμα φυσιολογικές τιμές μέτρησης και χαμηλό κίνδυνο αθηρωμάτωσης και καρδιοπάθειας. Όλα τα παραπάνω μαζί με διακοπή του καπνίσματος, έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου του αίματος και σίγουρα θα ζήσετε τόσο ώστε να αποικήσετε τον Άρη τα επόμενα εκατό χρόνια.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπαρχει και η αλλη αποψη.
The International Network of Cholesterol Skeptics - http://www.thincs.org/
και πολλα αλλα στο δικτυο.

Τα βρηκα οταν αρχισαν οι δικοι μου να πανικοβαλλονται μετα απο επισκεψεις σε γιατρους και να αρχιζουν τις στατινες.
Η βασικη μου ανησυχια ηταν οταν διαβασα στα χαρτακια των φαρμακων οτι γενικα δεν συνισταται σε ατομα ανω των 70. Ο πατερας μου ειναι 80.

Δεν μπορω φυσικα να βγαλω δικα μου συμπερασματα αλλα ειμαι καχυποπτη.
Ειλικρινα θα ηθελα την γνωμη σου.
Σε χαιρετω,
Μαιρη

Μαρινόπουλος Γιάννης είπε...

Mary
Ευχαριστώ για το χρήσιμο σχόλιό σου.Πράγματι ενδιαφέρουσα άποψη και συνιστώ σε όλους την ανάγνωση μερικών άρθρων από την ιστοσελίδα που αναφέρεις.Είναι πολύ χρήσιμη γιατί τουλάχιστον μου ξαναθύμισε βασικές αρχές φυσιολογίας και βιοχημείας.Το πρόβλημα πάντα με τέτοιες μαζικές εκστρατείες όπως αυτή της χοληστερόλης είναι η πιθανή biased και μονομερής έρευνα από τις φαρμακευτικές εταιρείες στις οποίες έχουμε παραδώσει τελείως αθώα την ενημέρωσή μας και εκπαίδευση λόγω του τεράστιου όγκου πληροφοριών που είναι πλέον αδύνατον να ελέγξουμε εάν είναι εμπεριστατωμένες.Προς το παρόν διακοπή του καπνίσματος, έλεγχος της αρτηριακής πίεσης/σωματικού βάρους/σακχάρου μαζί με καθημερινή άσκηση και κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εγγυώνται μια υγιή ζωή. Όσο για τις στατίνες μένει να δούμε το κλινικό όφελος τα επόμενα χρόνια όταν περισσότερες ανεξάρτητες μελέτες ολοκληρωθούν.