Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Λιστερίωση

Μια επικίνδυνη πάθηση για όλους μας ιδιαίτερα όμως για τα βρέφη τους ηλικιωμένους και για όσους είναι σε ανοσοκαταστολή. Η θνησιμότητα στις ομάδες αυτές αγγίζει το 25% με κύρια εκδήλωση γαστρεντερίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και εγκεφαλικά αποστήματα. Υπεύθυνο είναι το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes που το βρίσκουμε στα hot dogs, στο μη παστεριωμένο γάλα, στα τυριά (ειδικά τα μαλακά όπως η φέτα, Brie, Camembert), σε ωμά και βρασμένα πουλερικά, το ωμό κρέας, τα παγωτά, τα φρέσκα λαχανικά και τα ωμά και καπνιστά ψάρια. Για την πρόληψη της λοίμωξης χρειάζεται να μαγειρεύουμε καλά όλα τα νωπά τρόφιμα, και να πλένουμε τα λαχανικά. Να αποφεύγουμε την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλατος ή προιόντων του. Τέλος είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας, τα μαχαίρια που χρησιμοποιήσαμε και τις επιφάνειες όπου παρασκευάσαμε τα τρόφιμα. Πριν από 1 1/2 χρόνο το FDA στις ΗΠΑ ενέκρινε την κυκλοφορία ειδικού σπρέυ που περιέχει βακτηριοφάγους ιούς ικανούς να σκοτώσουν την Listeria καθιστώντας πιο ασφαλή τα ευαίσθητα τρόφιμα. Πολλοί όμως αναρωτιούνται για την ασφάλεια αυτού του σκευάσματος μετά την είσοδο στον πεπτικό σωλήνα των καταναλωτών. Ίσως προτιμότερος θα ήταν ο έλεγχος των συνθηκών των κτηνοτροφείων όπου η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και η ακτινοβολία του κρέατος είναι μια διαρκής προσπάθεια για να μη γίνει αντιληπτή η κακή υγεία των ζώων που τα καθιστά ευαίσθητα σε τέτοια μικρόβια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: