Δευτέρα 7 Απριλίου 2008
Εμπόριο Υγείας
Το που οδηγεί το νέο ασφαλιστικό δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς. Αρκεί να συζητήσει με γνωστούς του ασφαλιστές και θα καταλάβει την πυρετώδη κίνηση στον τομέα αυτό.Παραθέτω 3 παραδείγματα αποτελέσματα που ο Πρόεδρος της Ένωσης ΕΣΥ Ρεθύμνου ανέφερε σε γνωστό ιστότοπο και αφορούσαν το γνωστό μοντέλο ιδιωτικής περίθαλψης των ΗΠΑ.
1. Διεύρυνση των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες έχοντας ως στόχο το κέρδος αποκλείουν από τα ασφαλιστικά πακέτα χρόνιες και σοβαρές ασθένειες ή δεν περιλαμβάνουν σ’ αυτά δαπανηρές εξετάσεις και θεραπείες. Αυτοί που πλήττονται κυρίως είναι οι φτωχοί μαύροι και ισπανόφωνοι (υγειονομικός ρατσισμός).
2. Αύξηση του διοικητικού κόστους του Συστήματος Υγείας.
Οι δαπάνες διοικητικής μέριμνας στις ΗΠΑ έχουν πολλαπλασιαστεί και έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη κάστα γραφειοκρατών που ελέγχουν και κοστολογούν κάθε ιατρική και νοσηλευτική πράξη. Το αποτέλεσμα είναι οι γιατροί να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για να δικαιολογήσουν στους managers την αγωγή και τις ιατρικές πράξεις που έκαναν, παρά για να εξετάσουν τον ίδιο τον ασθενή!
3.Υπονόμευση της ποιότητας των υπηρεσιών.
Η κερδοσκοπική λογική των ασφαλιστικών εταιρειών οδηγεί σε μείωση των ιατρικών θέσεων,σε αχρησιμοποίητα κρεβάτια στα ιδιωτικά νοσοκομεία (300.000 κλίνες άδειες καθημερινά), σε προκλητή ζήτηση υπηρεσιών (μη αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις), σε αύξηση των ιατρικών λαθών που με τη σειρά της οδηγεί σε μια νέα αγορά για ασφάλιση αστικής ευθύνης και, το κυριότερο, σε ανεπαρκή ιατρική φροντίδα. Είναι χαρακτηριστικά τα στατιστικά στοιχεία για την παιδιατρική περίθαλψη του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ David Himmelstein (Ελευθεροτυπία 17/12/2006) σύμφωνα με τα οποία τα ασφαλιστικά συμβόλαια επιτρέπουν μια μέρα νοσηλεία σε παιδί με διαβητικό κώμα, δυο μέρες για οστεομυελίτιδα και τρεις μέρες για μηνιγγίτιδα, σε πείσμα όλων των διεθνών επιστημονικών standards.
Μήπως κάποιος από σας μπορεί να αντιστοιχήσει τα παραπάνω στην ελληνική πραγματικότητα του υγειονομικού ιδιωτικού εμπορίου?
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου